област Велико Търново
Сподели
02 мар 2022
Автор: ОбластВТ

Велико Търново отбелязва 144 години от Освобождението на България

Велико Търново отбелязва 144 години от Освобождението на България
Националният български празник – 3-и март и 144 години от Освобождението на България ще бъдат отбелязвани във Велико Търново.

Програмата започва в 10,30 ч. в четвъртък /3-и март/ с военен ритуал по издигане на националното знаме, който ще се проведе пред сградата на Общината. Веднага след това ученици от ПМГ „Васил Друмев“ ще рецитират вечното стихотворение на Патриарха на българската литература Иван Вазов – „Опълченците на Шипка“. Обявен ще бъде и носителят на Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“, която по традиция се връчва на изявен възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“.

В 11.00 ч. пред паметника „Майка България“ ще бъде отслужена заупокойна молитва и благослов. В знак на признателност към знайните и незнайни герои в българското освободително движение с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя.

Цветя ще бъдат положени и пред паметника на първия български генерал - търновеца Сава Муткуров в парк „Марно поле“. През Освободителната война от 1877-1878 г. той е командир на рота. Особено активна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението.

144-годишнината от Освобождението на България ще завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

Организатори са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски“ и Великотърновска Света митрополия.
 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ