област Велико Търново
Сподели
09 май 2019
Автор: ОбластВТ

Велико Търново отбеляза Деня на Европа – 9 май

Велико Търново отбеляза Деня на Европа – 9 май
Велико Търново отбеляза Деня на Европа – 9 май. По традиция, във фокуса на празничната програма бяха деца и ученици от Старата столица, които участваха в парад на знамената на държавите членки на Европейския съюз.Шествието премина по цялата главна улица „Васил Левски“ и завърши пред сградата на общината, където с ритуал бяха издигнати знамената на България, ЕС и Велико Търново.В словото си кметът Даниел Панов припомни, че старопрестолният град първи в страната е започнал да чества Деня на Европа, посветен на обединението на Стария континент от най-важните ценности: мир, хуманизъм, свобода, равенство, опазване на човешки права.

„България има своето отредено и доказано място в Европа и европейският път е единственият пред нашата страна – това е доказано и от историята. Отговорност пред всички нас е да възпитаваме децата и младите хора да израснат, чувствайки се горди, че нашата България е люлка на европейската цивилизация и е дала много за развитието на Стария континент. Достатъчно е само да си спомним за хан Тервел, за светия цар покръстител Борис I Михаил, за създателите на буквите, на които пишат 300 милиона души – светите братя Кирил и Методий, за великия цар Симеон, за славните царе Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II, при които България е сравнявана по мощ и величие с европейска империя, а Търновград е в най-славния си период. Нима Дякон Левски не мечтаеше за чиста и свята република, равна с останалите европейски държави? Трябва да помним, че Търновската конституция е сред най-модерните в цяла Европа и е българско достижение. Всички тези славни моменти са част и от историята на Европа“, каза в словото си Панов.„Нека продължим да защитаваме Обединена Европа. Нека не бъдем разделяни от езика на омразата и политическите внушения, а да работим заедно за по-добрия облик на Велико Търново, на училищата и детските градини, за по-добрия жизнен стандарт, за по-доброто бъдеще на нашите деца“, завърши Панов.

Стихотворение „Денят на Европа“ изпълни Майкъл Калбанов от Детска градина „Слънчев дом“, а приветствия отправиха зрелостниците от ПМГ „Васил Друмев“ Таня Сейкова и Алекс Божинов. Настроение създадоха и малките мажоретки от Детска градина „Соня“.В честването се включиха също областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, Теодора Калейнска от Европейския информационен център, представители на двата университета, на институции, организации и сдружения, както и много граждани. Празникът продължи в парк „Марно поле“ с много игри и състезания за малчуганите. В 18,00 ч. в клуб „Мелон“ и на откритата сцена „Арт Лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“ започват четенията по случай Европйеската нощ на литературата. Кулминация на програмата е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 21,00 ч. тази вечер.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ