област Велико Търново
Сподели
21 фев 2023
Автор: ОбластВТ

Велико Търново и град Шуша /Азербайджан/ обединяват усилия в опазването на културно-историческото наследство

Велико Търново и град Шуша /Азербайджан/ обединяват усилия в опазването на културно-историческото наследство
Историческите столици на България и Азербайджан – Велико Търново и град Шуша, ще си сътрудничат в опазването и реставрацията на културно-историческото наследство. Този акцент в развитието на двустранното партньорство кметът Даниел Панов обсъди заедно с делегация от Азербайджан, ръководена от Айдън Каримов – специален представител на президента на Азербайджан за област Шуша. Част от гостуващата група бе и азербайджанският посланик в България Хюсеин Хюсеинов.

Възобновяване на археологическите проучвания на историческия хълм Девинград /Момина крепост/, както и реставрация на югозападната крепостна стена на Трапезица са проекти, по които Община Велико Търново работи, каза по време на срещата кметът Даниел Панов.

„Възстановяване на културно-исторически обекти би бил съществен хоризонт в нашата съвместна работа. Във Велико Търново работят много добри експерти в сферата на опазването на културното наследство, които могат да помогнат с опита и експертизата си и на град Шуша“, коментира Айдън Каримов.

Културният обмен и гостуване на фолклорни състави на различни фестивали е друг аспект на сътрудничеството.
Официален старт на партньорството между Велико Търново и Шуша бе даден през октомври 2022-а година, в рамките на официално посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България и срещата му с президента Румен Радев. Азербайджанската страна проявява значителен интерес към инвестиции и в други публични обекти във Велико Търново.

Заместник-кметът Нейко Генчев показа на гостите Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, Самоводската чаршия, църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси. Делегацията посети и крепостта Трапезица, в чиято реставрация и социализация фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев” инвестира 2,5 млн. лева. В рамките на визитата бе проведена среща и с областния управител инж. Георги Гугучков.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ