област Велико Търново
Сподели
06 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Великотърновци отбелязаха Богоявление, млад разузнавач извади Христовия кръст

Великотърновци отбелязаха Богоявление, млад разузнавач извади Христовия кръст
Великотърновци отбелязаха големия християнски празник Богоявление. Много жители и гости на Старата столица се включиха в традиционното литийно шествие, поведено от кмета Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието започна от катедралния храм „Рождество Богородично“ и достигна до Владишкия мост в квартал „Асенов“, където бе кулминацията на честването. Както повелява традицията, митрополит Григорий спусна Христовия кръст във водите на р. Янтра, а близо 40 смелчаци влязоха в реката, за да намерят реликвата. Най-сръчен и предвидлив се оказа младият разузнавач Пламен Георгиев – курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Под бурни аплодисменти и ек от тържествен гърмеж той извади кръста и го донесе на Владишкия мост.
Кметът Даниел Панов поздрави победителя и останалите мъже, участвали в традиционния български ритуал. Той пожела на всички да бъдат здрави и цялата година за тях и за близките им да бъде успешна.Отбелязването на Богоявление започна в ранните часове на 6 януари с Велик водосвет и Света литургия, отслужени в катедралния храм „Рождество Бородично“. Във всички велкотърновски църкви бе подменена светената вода.
Пред крепостта Царевец бяха осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 
Програмата за отбелязване на Богоявление бе уважена също от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректора на НВУ „Васил Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов, народни представители, общински съветници, общественици др.


ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ