област Велико Търново
Сподели
03 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Великотърновски графици откриха изложба в Горна Оряховица

Великотърновски графици откриха изложба в Горна Оряховица
Вчера в художествена галерия „Недялко Каранешев“ бе откриването на изложбата „Пролетен салон на изкуствата: Графика". Авторите са млади творци, възпитаници на Великотърновския университет.Експозицията представя 43 творби на шестимата търновски художници  - Анелия Мартинчева, Веселина Стоянова, Деян Карагогов, Елеонора Атанасова, Илияна Чернаева и проф. Христо Цацинов.

„Да бъдеш художник е личен избор и риск без гаранция за успех и бъдеще. Когато пред теб е неизвестното и необозримото, всяка подкрепа и подадена ръка е важна за реалния живот“, с тези думи проф. Христо Цацинов откри изложбата. Той сподели още, че графиката у нас се нуждае от още пространство за създаване на адекватна среда и живот за графичните произведения; за показване не само на техники и изразни средства, но и на нови идеи за съчетаване на графичното изкуство и медиите.Проф. Цацинов покани гостите да разгледат творбите отново, защото за пълноценното разбиране и прочитане на рисунката, е необходимо продължително гледане. Художникът сподели, че мотивировката на твореца е дарбата, която го кара непрестанно да търси и намира нови пътища и начини в своята работа. Успехът е придружен с много труд и много самотни часове в ателието.

Събитието уважиха заместник-кметът Йорданка Кушева, общински съветници и представители на Община Горна Оряховица, местни художници и любители на изкуството.

Изложбата „Графика“ остава открита за посетители до 16 април.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ