област Велико Търново
Сподели
20 май 2019
Автор: ОбластВТ

Великотърновските съветници четат книги за видни политици, криминалета и... поезия

Великотърновските съветници четат книги за видни политици, криминалета и... поезия
Членовете на Великотърновския общински съвет стават редовни читатели на Народна библиотека " П.Р.Славейков" във Велико Търново. От днес те имат читателски карти, а това стана ясно по време първото по рода си изнесено заседание, което ОбС проведе в читалнята на библиотеката.  На заседанието бяха гласувани и наградите " 24 май", "Св. Патриарх Евтимий Търновски" и наградата "Култура", които се връчват по традиция в навечерието на 24 май. Идеята за изнесеното заседание е на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Убеден съм, че моите колеги са четящи  хора, а се надявам тези, които нямат толкова време за книги, сега да се запалят отново по тях, каза Спирдонов. В момента той готви докторантура и няма време много за странична литература, но признава, че наскоро е прочел с удоволствие за пореден път "Моби Дик".

Поне по три-четири книги има винаги на нощното си шкафче зам.-председателят на ОбС Николай Илчев. В момента чете книгата на Ангел Ганцаров за футбола във В.Търново, едновременно се наслаждава на  "География на гения на" Ерик Уайнър. Томчето, което препрочита постоянно е "Дипломацията" на Кисинджър. Обича българските автори, ообено е запленен от тънкия хумор на Георги Мишев и сина му Михаил Вешим.

Убеден съм, че мишката няма да изяде книжката, твърди Мирослав Трифонов, зам.- председател на Общинския съвет. Сега той чете бестселъра на Елена Чамуркова, другите книги до главата му са за  Чърчил, който е любимият му политик, и за Стефан Стамболов. Обожава поезията и много иска да издаде стиовете на своя баща, който вече е покойник.
"18 % сиво" на Захари Карабашлиев е книгата, която чете в момента съветничката Мария Илчева. Другата книга е на Румен Василев, в която той търси връзката между масонството и читалищата. Последната книга, която много я е докоснала, е на журналистката Сашка Алекдандрова.

Илчева напомни за инициативата на съветниците да съберат и дарят на 22 май български книги на читалище  "Искра".
Аз чета, уча и децата ми да четат, защото това е голямо богатство, твърди зам.- председателката на местния парламент Калина Широкова. Тя и семейството й са редовни посетители на книжарниците. В момента с удоволствие чете книгата за японската култура "Моши моши"

Освен професионата литература, която се налага да използвам, обичам криминалетата, обяснява друг член на Общинския съвет - д-р Мавроди Калейнски. Когато може, той препрочита О' Хенри, Джек Лондон, Джером К. Джером.  Обича и българска поезия.

Заседанието на Великотърновския общински съвет  започна с изпълнения на детските формации "Пеещи камбанки" и "Едита", и актьора Гено Мочуков, който рецитира стихове за Велико Търново.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ