област Велико Търново
Сподели
29 дек 2020
Автор: ОбластВТ

Ваксинираха срещу Ковид-19 медиците в горнооряховската болница

Ваксинираха срещу Ковид-19 медиците в горнооряховската болница
Кампанията по имунизация срещу Ковид-19 започна днес в 11 часа в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица. 35 медицински специалисти на първа линия се ваксинират днес и утре. Част от тях са преболедували Ковид-19, но нямат антитела. Желаещите да се ваксинират попълниха нужната документация за информирано съгласие. Пръв се имунизира управителят на стационара д-р Иван Иванов.

„Ваксинирам се, защото съм лекар и искам всички мои пациенти и всички колеги да са спокойни и да няма риск да ги заразя. Всички мои близки, всички, които обичам, всички мои приятели, с които контактувам, също да са спокойни, че няма да ги заразя! Както всеки отговорен гражданин, се ваксинирах, за да може най-накрая да сложим край на тази пандемия, тъй като това е единственият начин”, сподели д-р Иванов.

Д-р Иванов сравни имунизационната кампания срещу коронавируса със солидарността при здравното осигуряване.
„Защото в основата на здравното осигуряване, което сме избрали в България, е солидарността. Така, както е при здравното осигуряване - моите пари, вашите пари, се използват за лечението на хората, които имат нужда, така и при ваксинацията - когато се ваксинираме всички, които сме здрави, ще спрем разпространението на този вирус и всички рискови групи, и тези, които няма да могат да се ваксинират, няма да бъдат застрашени”, допълни още д-р Иванов.

Най- възрастният инфекционист от четиримата във великотърновска област, също се имунизира днес. 77-годишният д-р Тодор Михнев многократно е работил в условия на тежки епидемии, а от март досега лекува ковид пациенти. „Минали са много епидемии, най-вече от вирусен хепатит, дезинтерия, това са чревни инфекции, също с много тежки последствия. Но за щастие, за много от тях има ваксини, както морбили, паротит, дифтерия. Тази ваксина е необходима, защото това заболяване е неясно, с тежки последствия, поразява белия дроб и затова най- разумно е човек да се имунизира!”, сподели д-р Михнев.


Той самият прекарал инфекцията, но няма антитела. След лечението на десетки пациенти с усложнени състояния, е категоричен, че ваксината е най-разумното решение срещу коварния вирус.

„Тази ваксина е необходима, защото това заболяване е неясно! Имаше за съжаление и смъртни случаи, на които не можахме да помогнем, много пациенти бяха с тежки поражения, с бавно възстановяване и с трайни увреждания, с фиброза на белия дроб!”, заяви той.

74-годишният хирург д-р Елиас Хаддад, който е работил през годините в болници в Дамаск, София, Велико Търново и сега - в Горна Оряховица, също бе сред първите, които се имунизираха. „Много е важно! Защото това е задължение на всички, които сме в пряк достъп с ковид болните. Защото ние всеки ден оперираме, можем да имаме също инфектирани хора и трябва да бъдем ваксинирани!”, сподели д-р Хаддад.

Хирургът д-р Пламен Маринов, който години е работил в няколко болници във Великобритания и има стотици лапароскопски операции, и е част от екипа на МБАЛ, също е от желаещите да се имунизират. Сподели, че е прекарал безсимптомно инфекцията и няма антитела. Съпругата и дъщеря му също работят в ковид отделения на лечебни заведения, и също ще се имунизират.

„Що се отнася до тези, които имат притеснения относно странични ефекти, въздействия върху имунната система, отключване на различни автоимунни и онкологични заболявания, мога да кажа: тази ваксина не внася информация на целия вирус, който ние срещаме в природата - дивия вирус, а внася само част от РНК, която синтезира белтък, образуващ антитела, и включващ защитата на организма към определени части на вируса! По този начин, с минималното въздействие върху имунната система, се постига по-добър резултат. Отделно - количествените натрупвания на хора, които са защитени от вируса, водят до рязкото спиране на разпространението му”, обясни д-р Маринов.

Сред първите имунизирани бяха още началникът на АГО д-р Михаил Милатович, главната сестра на МБАЛ Румянка Мусева и други.Информация и снимки: МБАЛ „Свети Иван Рилски” - Горна Оряховица

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ