област Велико Търново
Сподели
21 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Българска сватба за рекорди вдигат край Арбанаси през уикенда

Българска сватба за рекорди вдигат край Арбанаси през уикенда

Българска сватба, както повеляват традициите вдигат тази неделя сред природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се само на 3 километра от Велико Търново. Венчавката е част от Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който започва днес и ще продължи до 23 юли. Откриването е в 18,00 часа днес край конната база до село Арбанаси. Самата венчавка ще бъде в неделя от 14,30 ч.

Организаторите и младоженците ще опитат да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната трапеза е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.

В празненството ще се включат 200 танцови състава. На трапезата за гостите на сватбата ще бъдат сервирани боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, както и други български ястия. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.

Организаторите от сдружение „Лудогорие”, подкрепени от Община Велико Търново и от кмета на старопрестолния град Даниел Панов очакват 4500 гости. Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са пременени в автентични носии от XIX век.

Достъпът е изцяло безплатен.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ