област Велико Търново
Сподели
22 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Британци реставрират старинна къща в Арбанаси

Британци реставрират старинна къща в Арбанаси
Поп-Панайотовата къща в село Арбанаси, която е частна собственост, ще бъде реставрирана в оригиналния си вид. Това бе потвърдено по време на работна среща, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов.Градоначалникът нареди проверка на движението по проекта за реконструкция, който вече е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и е одобрен от главния архитект на Община Велико Търново.

Старинната къща в село Арбанаси е със статут на паметник на културата. Притежателите са британци, а намерението им е да направят пълна външна реставрация по всички правила, както и вътрешна адаптация на недвижимата културна ценност. Това увери и техният български представител, присъствал на работната среща.

Проектът за реставрация бе представен от арх. Иван Чолаков, а в разговорите участваха главният архитект на старопрестолния град Николай Малаков, представителят на Министерството на културата арх. Милен Маринов, експертът по културно наследство арх. Донка Колева, директорът на общинската дирекция „Строителство и устройство на територията“ инж. Динко Кечев и негови колеги.

До началото на строителните дейности къщата и зидовете й ще бъдат поставени под особен надзор, а в Министерството на културата ще бъде представена актуална информация за състоянието на сградата и за проектираната реставрация. Страховете, че ще има промени по вида на къщата, са напълно неоснователни, увериха архитектите.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ