област Велико Търново
Сподели
28 май 2019
Автор: ОбластВТ

Бойни изкуства, вкусна храна, концерти и изложби представя китайски фестивал във Велико Търново

Бойни изкуства, вкусна храна, концерти и изложби представя китайски фестивал във Велико Търново
Първи по рода си Фестивал на китайската култура започна от днес във Велико Търново. Главен инициатор на събитието е общинският съветник от ГЕРБ Нейко Генчев, собственик на издателство „Фабер“ и председател на Института за приложна музеология.Форумът се организира от Институт „Конфуций“ към ВТУ и Община Велико Търново. Изложби на най-известните художници в Китай, концерти на професионалисти и аматьори, демонстрации на открито са само част от богатата петдневна програма на фестивала. Първата проява започва от днес и това Седмицата на китайското кино. Пет филма ще бъдат показани в Институт “Конфуций”.

Днес, 28 май, от 14 часа там ще бъде официално открита изложба и ще бъдат наградени победителите в националния конкурс “България и Китай – древни и уникални цивилизации”. Той се провежда за девети път и в него са се включили 211 участници от 14 градове в страната. Участниците са от най-ранна детска възраст до 50-60 годишни. Те представят рисунки, колажи, реферати и др.

Също на 28 май в 18 ч. в Художествена галерия “Борис Денев”се открива експозицията “Среща на цивилизациите”, която ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града в продължение на месец. 60 забележителни картини – живопис, както и калиграфски образци ще има в изложбата. Най-видният участник в нея е известният китайски творец Ли Уънси, рисувал портрет на а Мао Дзедун, който е изобразен на юанови банкноти. За да представи своя баща и да покаже свои творби, във Велико Търново идва неговата дъщеря, която е декан на Факултета по изобразително изкуство в Пекинския университет за езици и култура”, поясни доц. д-р Искра Мандова, директор на Институт “Конфуций”.

Голямата атракция на фестивала са демонстрациите на открито, които ще се проведат на 29 май в парк “Марно поле. Вкусна китайска храна, приготвена на място, занаяти като връзване на възли, калиграфия и др, китайска кухня, китайски занаяти, традиционни бойни изкуства ще са част от демонстрациите под открито небе.За да покаже техниките на древното бойно изкуство У Шу във Велико Търново пристига известен международен съдия.

Вечерта на 29 май във великотърновския театър ще се проведе голям концерт. Той ще е от 18.30 часа и е посветен на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. Двама професори - по бойни изкуства и по китайски народни песни имат изпълнения пред публиката, а студент свири традиционни китайски инструменти. Пред великотърновци ще се изявят и деца и ученици от ДГ “Соня” и от ОУ “Свети Патриарх Евтимий”, които изучават китайски език. В концертната програма ще се включат и възпитаници на СУ “В. Левски” в Русе и Частна гимназия “Евлоги и Христо Георгиеви” - София. Триметрова танцуваща панда ще събира овациите на публиката .

Три китайски делегации идват за мащабният фестивал във Велико Търново Те са от . Пекинския университет за езици и култура и от Университета по геонауки в град Ухан, партньор на Институт “Конфуций”. Организаторите на фестивала благодаряха на спонсорите и на Община В. Търново, която го е включила в културния календар, също и на Посолството на КНР в България, Пекинския университет за езици и култура, Институт “Конфуций” към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и ХГ “Б. Денев”.

Всички събития са със свободен достъп.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ