област Велико Търново
Сподели
07 яну 2022
Автор: ОбластВТ

Божанков: Спираме неправомерния натиск върху потребители и длъжници - създаваме регулации за колекторските фирми

Божанков: Спираме неправомерния натиск върху потребители и длъжници - създаваме регулации за колекторските фирми
На проведения експертен съвет вчера, управляващата коалиция очерта нужните промени в законодателството, касаещи дейността на т.нар.колекторски фирми.

На работната среща се обсъдиха всички въпроси, които касаят проблема и многобройните жалби на гражданите, пострадали от неправомерния натиск на дружествата, отговарящи за събиранията на вземания.

„След тежките кризи, които настъпиха в България - социална, икономическа, повишаване на цените, енергийна, хората са подложени на психологически и на места физически натиск за събирания на вземания.

Целта ни е държавата да защити домакинствата от произвола на колекторските фирми”, коменира Божанков, който е част от работната група.

Очаква се законороектът за статута и механизмите на работа на търговските дружества, извършващи дейности по събиране на вземания по потребителките договори, да спре натоварването на потребителите с огромни такси и разходи и да уреди начинът за събиране на вземанията от колекторските дружества.

Според Божанков новият закон ще прекрати досегашния тормоз над длъжниците, обажданията в малките часове на денонощието, посещенията в дома и на работното място, както и прехвърлянето на дълга по няколко пъти без знанието на длъжника.

„Нужо е да въведем ясни правила за въбиране на вземанията и процедура за информираност, за да може длъжникът да защити правата си.Също така се предвиждат сурови санкции, които комисията за защита на потребителите ще налага на фирмите, които се отклоняват от буквата на закона. Всички предвидени промени са гаранции  срещу унизително третиране, натиск, заплахи и тормоз срещу потребителя”, заяви Божанков.

Въпреки че проблемът с дружествата за събирания на вземания съществува от години и решение до момента няма, настоящата работна група си поставя за цел до края на февруари да има готов законопроект и гражданите да получат адекватна правна защита. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ