област Велико Търново
Сподели
05 ное 2018
Автор: ОбластВТ

Близо 900 пациенти са преминали през ІІІ вътрешно отделение на горнооряховската болница

Близо 900 пациенти са преминали през ІІІ вътрешно отделение на горнооряховската болница

893-ма пациенти са преминали през Трето вътрешно отделение на горнооряховската болница за деветмесечието на тази година. Това съобщи д-р Гинка Маринова, началник на отделението в МБАЛ „Свети Иван Рилски“. От тях най-много са били болните със сърдечно-съдови заболявания - 676, а 172-ма са били хоспитализирани с пулмолигични заболявания.

Най-разпространената диагноза за отчетния период е била левокамерна сърдечна недостатъчност - 366 пациенти са били лекувани от това заболяване, следвана от застойна сърдечна недостатъчност, с която в МБАЛ са приети 349 болни. От заболяването ритъмни и проводни нарушения на сърцето са лекувани 179 пациенти. Най-малко - 17 на брой, са били болните с нестабилни стенокардии. От пулмологичните заболявания 120 пациенти са били приети с пневмонии, следвани от болни от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) - 32-ма.

Направените за периода ЕКГ са 1981 броя, а извършените ехокардиографии - 683, отчитат още от лечебното заведение. Пациентите за отчетния период са варирали в широки възрастови граници - от 30 до 100 години, като те са били от цялата област. Най-младият приет пациент е бил на 31 години, а най- възрастният с диагноза „ритъмни и проводни нарушения“ - на 97 години.

През зимния период се очаква ръст на болните в отделението, тъй като обичайно сърдечно- съдовите заболявания се обострят. „Хората с такива заболявания трябва да спазват инструкциите на личните си лекари и кардиолозите, да се грижат стриктно за здравето си, при неразположение, или вирусна инфекция с температура да не предприемат самолечение, за да не настъпят усложнения. Нека да не чакат в последния момент и при първи обезпокоителни симптоми да се обръщат към професионална медицинска помощ“, съветва д-р Гинка Маринова.

Информация и снимки: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ