област Велико Търново
Сподели

Близо 70 баници бяха направени на Празника на дрипавата баница във Върбица

Близо 70 баници бяха направени на Празника на дрипавата баница във Върбица

Днес се проведе Празник на дрипавата баница в село Върбица. Близо 70 баници - солени, сладки, дърпани, вити, точени, втасали, разтърсени, пълнозърнести показаха майстори кулинари от региона. Организатори на проявата бяха самодейците от НЧ „Градина-Върбица-1894”. Празничното настроение с домакини и гости сподели Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”. Тя поздрави всички от свое име и от името на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Гостите на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Освен домакините в празника се включиха кулинари и самодейци от с. Писарево, с. Горски горен Тръмбеш, с. Сливовица - Община Златарица, с. Балван - Община Велико Търново, гр. Угърчин, с. Правда, с. Гостилица - община Дряново, с. Алеково - община Свищов, с. Лозен - община Стражица, с. Медовина - община Попово.

Докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оцени най-добрите майстори-кулинари. Раздадени бяха награди в шестнадесет категории. За най-масово участие наградата отиде при домакините от Върбица.

Като най-добри майстори на солена и сладка баница бяха отличени съответно Мария Ангелова от Върбица и майсторите от с. Алеково. Най-оригиналната рецепта за баница показаха кулинарите от с. Лозен. Най-тънка кора на баницата си бяха разточили самодейците от Писарево. Най-вкусна бе баницата на майсторите-баничари от читалището в Алеково. Като най-добра баница с месо бе отличена тази на читалището в с. Гостилица. Най-добра визия имаше баницата на кулинарите от читалището в Писарево. Като най-млади участници бяха отличени самодейците от Гостилица. Най-съвременната баница показаха отново самодейците от Писарево. Най-добрите майстори на баница се оказаха домакините от Върбица. Най-вита баницата бяха направили майсторите-кулинари от Угърчин, а най-традиционна – беше баницата на самодейците от Балван. Най-голяма беше баницата за сватба от Медовина, а най-дрипава се оказа баницата на самодейците от Пенсионерския клуб в Алеково.

Всички самодейци получиха грамоти и сувенири от домакините от НЧ "Градина - Върбица - 1894" с. Върбица.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ