област Велико Търново
Сподели
19 авг 2020
Автор: ОбластВТ

Близо 2500 подписа против проекта на разписание на БДЖ за 2021 г. събра инициативният комитет в Павликени

Близо 2500 подписа против проекта на разписание на БДЖ за 2021 г. събра инициативният комитет в Павликени

Местните са готови и на по-крайни мерки, ако искането им не бъде уважено.  

Преди месец, инициативен комитет започна събиране на подписи в Павликени срещу предложените изменения в проекта на график на БДЖ за 2021 г. В него държавната железница е предложила влак ЕВ 2540 „Янтра" да преминава транзитно през гара Павликени. Местните жители се възпротивиха срещу проекта, тъй като БДЖ е единственият обществен превозвач в общината и единствената връзка със столичния град. 

„Важно е влак „Янтра" да продължи да обслужва пътниците от гара „Павликени", както до сега, защото на практика това е единствената алтернатива на хиляди жители на нашата община, които не разполагат с личен транспорт. Освен това, влакът е в изключително удобен час на тръгване от Павликени и пристигане в София, поради което много наши съграждани ползват именно него, за да търсят здравни и административни услуги в столицата. И не е малък броят на пътниците, които се качват на него от гара „Павликени". Напротив, влакът започва да се пълни именно от нашата гара." – коментира председателят на инициативния комитет Венцислав Георгиев. „Радвам се, че толкова много жители на общината и региона подкрепиха инициативата с искане влакът да продължи да обслужва пътници от и до гара Павликени във всички свои направления. Почти 2 500 подписа бяха събрани само за един месец, това са над 10% от населението на община Павликени. Мисля, че тези факти са показателни за значимостта на проблема и ангажираността на нашите съграждани с него." - допълни Венцислав Георгиев.

По негова инициатива, на последното заседание на Общински съвет Павликени бе приета декларация за подкрепа на местната гражданска инициатива. „Декларацията изразява подкрепата на общинските съветници към инициативата, но също така изразява и несъгласието на Общински съвет Павликени с предложеното от БДЖ изменение на графика. Чрез нея основният орган на местното самоуправление отправя апел към ръководството на БДЖ да прояви социална отговорност и да уважи искането на 2 500 български граждани. Приетото решение задължава председателя на Общински съвет Павликени да изпрати декларацията до ръководството на БДЖ, до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и до Парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и далекосъобщения.

"Предложението бе прието единодушно, без никакви дебати", заяви Георгиев и допълни, че с колеги от инициативния комитет вече са внесли подписката в „БДЖ – Пътнически превози" ЕООД. "Сега топката е в техните ръце. Имаме готовност да предприемем и по-крайни мерки, ако искането на 2500 български граждани не бъде уважено". 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ