област Велико Търново
Сподели
15 май 2018
Автор: ОбластВТ

Бит, занаяти, изкуства и войнски умения от времето на Асеневци ще представи исторически фестивал

Бит, занаяти, изкуства и войнски умения от времето на Асеневци ще представи исторически фестивал
На 19 май 2018 г. (събота) Областен информационен център – Велико Търново организира Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов". Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 14.30 ч. в района между църквата „Свети Петър и Павел" и „Шишманова баня" в град Велико Търново.

Форумът се организира от Областен информационен център (ОИЦ) - Велико Търново в рамките на информационната кампания „Европа в моя регион" 2018 в партньорство с Община Велико Търново, РИМ – Велико Търново, НД „Традиция" - клон Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки „Чигот" – гр. Варна, музикална формация „Ериней" и свободни реконструктори от България.

Програмата на фестивала ще представи ежедневния бит, занаяти, изкуства и войнски умения от периода XII-XIV век – времето на династията Асеневци. Зрителите ще имат възможност да стрелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се запознаят с музиката и танците от епохата, да участват в оцветяване и рисуване върху керамика, да почувстват духа на периода, облечени в средновековни болярски и царски одежди и доспехи, с които ще могат да се снимат за спомен.

Целта на проявата е популяризиране на обекти на културно-историческото наследство, които са обновени с европейски средства и създаване на траен интерес в обществеността към българската история.

В рамките на събитието ще бъде организиран и рекламен щанд с информационни материали на ОИЦ - Велико Търново, представящи дейността на центъра и успешно реализирани европроекти в общините от Великотърновска област.

Програма:
10.00 – откриване на форума, приветствие от организаторите;
10.10 – изпълнение на група „Ериней“;
11.00 – беседа и демонстрация на бойни техники, двубой;
11.45 – изпълнение на група „Ериней“, мастерклас по средновековни танци;
13.00 – демонстрации на бойни техники, турнир;
13.45 – изпълнение на група „Ериней“;
14.30 – закриване на форума.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ