област Велико Търново
Сподели
11 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Бедствено положение обявиха в селата Камен и Нова Върбовка

Бедствено положение обявиха в селата Камен и Нова Върбовка
Бедствено положение бе обявено в село Камен и село Нова Върбовка в община Стражица след като два язовира преляха. Областният управител проф. д-р Любомира Попова пристигна на място още преди полунощ в понеделник. Заедно с директора на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев и представители на ДАМТН, те са огледали пораженията, причинени от обилния валеж, който е бил над 100 литра на кв. метър за по-малко от 30 мин. В следствие на проливния дъжд, част от язовирната стена на язовир "Зеленчуков дол" край село Нова Върбовка в община Стражица се е скъсала, но водата е заляла само земеделски земи и няма пострадали хора. Рано сутринта започнало източването на язовир "Чешме дере", който се намира в близост до село Камен. Той е бил с обем 40 хил. кубични метра, но след източването му, нивото бързо се е понижило. На мястото бе и зам.-председателят на Агенцията за метеорологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов, както и кметовете на засегнатите населени места.

Двата язовира са общинска собственост и имат наематели. Те са били проверени по график, съгласно заповед на областния управител.  Изготвени са констативни протоколи и са дадени предписания по осъществявани на безопасната техническа експлоатация и на двата язовира. 

Учениците в с. Камен са във ваканция, докато продължава отводняването на избените помещения и котелното отделение. От Областна дирекция „Земеделие“ във Велико Търново вече са започнали огледи в засегнатите села, за да се подготви процедура за обезщетение на пострадалите земеделци. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ