област Велико Търново
Сподели
15 сеп 2021
Автор: ОбластВТ

Археологическите разкопки на „Ряховец“ започват на 15 септември

Археологическите разкопки на „Ряховец“ започват на 15 септември
Седми пореден археологически сезон на средновековната крепост „Ряховец” започва на 15 септември. Обектът получи статут с категория „национално значение“ през 2015 г. и след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки.

В периода 2015-2020 г. екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха структури от III–II хил. пр. Хр., трите главни порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища, огнища, пещ и скелети от ХII–ХIII в. От 2019 г. се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда от ХIII век, ями от ХI век и вероятен ров от тракийския период на обитаване през ІІ–І в. пр. Хр.

Тази година финансирането на проучванията е в размер на 27 945 лева и е осигурено от Министерство на културата. През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени във вътрешните терени на крепостта и южното подградие с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Археолозите очакват да бъдат открити добре запазени архитектурни структури и разнообразен археологически материал.

През 2016 г. ръководителите на разкопките, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, местни училища и спонсори, организираха първата в България „Лятна археологическа школа” за ученици. В периода 2016-2020 г. над 100 ученици от 6ти до 12ти клас имаха възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в разкопките.

Предвижда се и през този археологически сезон школата да продължи своята дейност с участието на младежи от училищата в Горна Оряховица и Велико Търново. Те ще бъдат поставени в реална археологическа среда. Ще добият представа за периодизацията на обекта в епохите, през които е населявана местността. Ще усвоят знания за разположението, устройството, функционирането и значимостта на средновековната крепост „Ряховец”. Ще участват в теренната археологическа работа като разкриват и заснемат археологически структури, правят измервания с нивелир, описват и рисуват находки.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ