област Велико Търново
Сподели
20 юли 2017
Автор: ОбластВТ

АМ „Хемус“ все по близо до жителите на област Велико Търново

АМ „Хемус“ все по близо до жителите на област Велико Търново

Срокът на изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от автомагистрала „Хемус“ е 910 дни, стана ясно при подписването на договорите за строителство и строителен надзор. 180 дни от тях са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта.

Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. В рамките на проекта е предвидено изграждане на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пещерата Съева дупка.

„Подписването на договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ е важно не само за Северна България, но и за цялата страна“, коментира министър Нанков. За участъка има изготвен технически проект. Строителните дейности ще започнат след издаване на разрешение за строеж, като паралелно с това ще бъдат проведени процедурите по отчуждаване на терените.

Поели сме ангажимент за развитието на инфраструктурата в Северна България. Основни наши приоритети са „Хемус“, както и автомагистрала Русе – Бяла - Велико Търново, заяви още министър Нанков. Вече е избран изпълнителят за участъка от АМ „Хемус“ между п.в. Белокопитово и п.в. „Буховци“. Строителството на отсечката може да стартира още през тази година, ако няма обжалвания, посочени той.

Договорът за проектиране и строителство на участъка между Ябланица и Боаза е на стойност 54 990 000 лв. без ДДС. Изпълнител е дружеството „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участват: „Хидрострой“ АД, „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Строителният надзор на участъка между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ е възложен на ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 – 2016“. В дружеството участват „ПИ ЕС Консулт” ЕООД, „Евроконсулт” АД и „Строл-1000” АД. Стойността на договора е 595 899,10 лв. без ДДС.

Взето е решение за работа с юристи и завеждане на граждански иск за опити за шиканиране на процеса, злоупотреба с право и пропуснати ползи от забавянето на въвеждането на тол системата у нас.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ