област Велико Търново
Сподели
31 окт 2017
Автор: ОбластВТ

Алба Юлия – пореден успех за търновския "Театър ВЕСЕЛ" на международна сцена

Алба Юлия – пореден успех за търновския Театър ВЕСЕЛ на международна сцена
Алба Юлия е стар римски и съвременен туристически град в Трансилвания, приютил поредното издание на Международния театрален фестивал POVESTI. Домакин на фестивала е местният Куклен театър ПРИКИНДЕЛ, който е основен организатор на арт събитието вече дванайсет години. Фестивалът е уникален със своя формат и насоченост към публика, обхващаща всички възрасти. В рамките на седмица всеки ден на три сцени се представят спектакли за деца, тийнейджъри и възрастни, концерти, изложби, премиери на книги.

Театри от Румъния, Молдова, Италия, Франция и България оформиха фестивалния афиш в настоящото издание на Международния театрален фестивал POVESTI. От класически заглавия като „Пинокио”, „Червената шапчица” и „Красавицата и Звяра” до модерен сценичен прочит на „Дванайсета нощ”, „Любовникът”, „Бурята” и други спектакли зарадваха многобройните зрители. Впечатляваща беше и фотоизложбата „Етюди”, както и „Коломбина проджект” – изложба на костюми от комедия дел’арте.

Театър ВЕСЕЛ представи българското куклено театрално изкуство за пореден път. В досегашни фестивални участия на сцените в Букурещ, Галац, Тимишоара, Сибиу, Брашов кукленият театър е оценен с награди за режисура на Тодор Вълов, за промотиране на куклен спектакъл на национално и международно ниво и награда за атрактивен двуезичен спектакъл, както и с приз за разпространение на универсалните културни ценности в европейското пространство.
         
Фестивалната публика, изпълнила до краен предел театралната зала, аплодира с възторг и много вдъхновение търновските кукленици. Вече шести сезон в репертоара на Театър ВЕСЕЛ е румънската версия на представлението с петнайсетгодишна история „Soldatelul de plumb” („Храбрият оловен войник”). Спектакъл откровение, който разкрива вечните истини за човешкия живот – за любовта и верността, за силата да отстояваш себе си, за доброто, което въпреки всичко съществува!
          
Покани за участия с този спектакъл, както и с английския вариант на шоуто „Do not Give up!” („Не се предавай!”) отправиха продуценти на фестивали от Арад, Клуж, Екатеринбург, Алмати и Тунис. Тези събития са част от изявите на Театър ВЕСЕЛ в неговия юбилеен двайсети артистичен сезон – 20 години, в които търновските кукленици доказаха своя висок професионализъм не само у нас, а и на световната театрална карта.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ