област Велико Търново
Сподели
23 май 2017
Автор: ОбластВТ

Авторът на "Време разделно" Антон Дончев даде урок по българщина в Горна Оряховица

Авторът на Време разделно Антон Дончев даде урок по българщина в Горна Оряховица

В навечерието на празника на славянската писменост и култура, Община Горна Оряховица беше домакин на среща-разговор с един от най-бележитите автори на българската литература  - академик Антон Дончев. На нея писателят представи последния си роман „Сянката на Александър Велики”.

Честта да представи българският класик имаше Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“, поет и публицист. „След Иван Димов и Димитър Талев, Антон Дончев има собствена концепция за българското време. Всичките му романи са посветени на знакови личности и събития“, започна той. Авторът на вечния роман „Време разделно“ е сред най-превежданите. Сравняван от чуждестранната критика с Шекспир и други световни писатели. „Исторически писател във философския смисъл на думата, следва духа на Вазов и цветостта на български език. В това отношение Антон Дончев е и будител“, продължи думите си Иван Гранитски.

Академик Антон Дончев се обърна към гостите с топлите думи „Здравейте, приятели!“ По време на беседата той сподели своите виждания относно света на българите. „Много години търсих определение на думата „народ“, накрая разбрах, че това е едно духовно понятие. Световната култура, за да бъде съзвучие, всеки инструмент трябва да пази своя глас, подобно на народите. По този начин се получава богат спектър от културна идентичност. Ние сме българи и имаме български глас“, беше посланието на автора към горнооряховчани.

Гостите, дълбоко развълнувани от беседата, бурно аплодираха почетния писател и благодариха за прекрасния урок по българщина. Ученици от литературен клуб, основан в началото на годината при СУ „Вичо Грънчаров“, подариха картина, нарисувана от тяхната връстничка Михаела Фенерева.

Това беше втората среща на писателя с горнооряховчани. В края на месец април акад. Антон Дончев бе удостоен от кмета на Общината инж. Добромир Добрев с първия Почетен знак на Община Горна Оряховица. Тогава млади литератори от СУ „Георги Измирлиев“ показаха своя препис на „История славянобългарска”, който са направили и илюстрирали сами само за един месец.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ