област Велико Търново
Сподели
09 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Автоматична станция вече следи качеството на въздуха в „Бузлуджа“. През лятото монтират пункт в квартал „Чолаковци“

Автоматична станция вече следи качеството на въздуха в „Бузлуджа“. През лятото монтират пункт в квартал „Чолаковци“
Автоматична станция вече следи качеството на атмосферния въздух в най-големия великотърновски квартал – „Бузлуджа“. Устройството е разположено в района на детска градина „Ален мак“ и в реално време отчита данни за нивата на фини прахови частици и още шест показателя за замърсяване, а също температура, влажност и други.До дни директен достъп до измерванията ще има през сайта на Община Велико Търново, по чието искане е поставена станцията. След тестовия период на устройството, то ще бъде закупено.

Автоматичен пункт за контрол на качеството на въздуха ще постави и инвеститорът „Кроношпан България“. До края на юли станцията ще бъде осигурена. Тя ще бъде монтирана в района на Детска градина „Рада Войвода“ в кв. „Чолаковци“.

Именно заради разширяването на производството на компанията и във връзка с политиката си за подобряване на чистотата на въздуха, Община Велико Търново няколко пъти сезира Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ за необходимостта от автоматичен пункт за непрекъснат мониторинг край производствената база на „Кроношпан“ и в квартал „Чолаковци“.  

За Старата столица е планирано закупуването на още две устройства за реален мониторинг на вредните емисии. Мярката е заложена проекта на Община Велико Търново по програма Life+ за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Станциите ще бъдат закупени до есента.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ