област Велико Търново
Сподели
22 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Автентичност и старобългарски занаяти - „Нощ на Самоводската чаршия“ (Разгледайте с нас)

Автентичност и старобългарски занаяти - „Нощ на Самоводската чаршия“  (Разгледайте с нас)

В деня на Независимостта бе даден стартът и на фестивала на занаятите „Нощ на Самоводската чаршия“. Туристическата уличка е изпълнена от производители на традиционни храни, занаятчии и майстори на сувенири. Празникът ще продължи три дни.


По време на фестивала работилниците са с отворени врати. Посетителите могат да видят демонстрации и открити уроци на майсторите за деца и възрастни. Местни и чуждестранни художници организират пленер по живопис на открито. Денят ще завърши с огнено шоу от 22:00 часа. 


Изложението на занаяти представя 50 самоуки творци, които ще показват ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, кожени изделия, парцалени кукли и други. В  базара има продукти и храни с еко произход. Предлага се ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.

Утре (събота) програмата включва още детска работилничка за сапуни и кулинарни изделия, изпълнения  на улични артисти за деца и възрастни. Театър „Весел“ ще се включи с представление „Не се предавай“.  За тези, които са пропуснали огненото шоу, от 21:00 часа ще има повторно изпълнение. 
В неделния ден, от 10:00 до 14:00 часа, посетителите ще могат да разгледат изложба-базар на грамофонни плочи. Благотворителна изложба ще бъде открита в арт бар „Hipster“ от пленера. От 13:00 часа ще бъде завършена скулптурна инсталация до арт бар „Hipster“.


Празникът на Самоводската чаршия съчетава минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство, предлагайки на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.
Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново, в партньорство с Hipster и Сирена Du Chef Radichev и с подкрепата на GO GRIL, „ГУЛБАНИС ВАЙН" ООД, "Бритос" ЕООД,  Винарна Ялово, „ЛАКТИМА“ ЕАД,  Street Chefs и Pepsi.

 

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ