област Велико Търново
Сподели
26 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Автентична българска сватба край Арбанаси ще направи опит да подобри рекорд на Гинес

Автентична българска сватба край Арбанаси ще направи опит да подобри рекорд на Гинес

Край архитектурния резерват Арбанаси ще се проведе най-голямата автентична българска сватба. Венчавката е част от Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който ще се проведе от 21 до 23 юли.

Очаква се да присъстват на 4500 гости, облечени в традиционно българско облекло. Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са облечени в автентични носии от XIX век.

200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, ще се представят на сцената в центъра на Арбанаси, съобщиха организаторът Валентин Димов и директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова. Боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, ще могат да опитат гостите на сватбата и събора. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.

Организатори на големия проект са сдружение „Лудогорие”, Община Велико Търново и с личната подкрепа от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Те ще направят опит да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната софра е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.

Входът е свободен.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ