област Велико Търново
Сподели
07 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Абсолвенти по музика от ВТУ представят концерти в цялата страна

Абсолвенти по музика от ВТУ представят концерти в цялата страна

Концертните изяви на абсолвентите от специалност „Педагогика на обучението по музика” се утвърдиха като поредица от значими музикални събития – част от културния афиш на старопрестолния град. През тази година те дадоха видим израз на нови перспективни тенденции в творческата дейност на катедрата.

Превръща се в традиция идеята част от концертите да се организират на територията на други градове – там, където нашите студенти са направили своите първи стъпки в света на музиката или където вече имат професионална реализация. Музикално-танцовият спектакъл на Вилиян Радев (19 май) се състоя на сцената на гр. Нови пазар, където той вече е вписал ярки педагогически успехи като преподавател по кавал. Предстоящият концерт (07 юни) на Даяна Дамянова и Мая Няголова с участието на нейни ученици по пиано ще събере почитатели на музиката в гр. Кнежа. Такива реализации имат огромно значение за популяризиране на музикалната ни специалност.

Все по-често абсолвентските изяви са повод за творческа среща на педагози от различни музикалнообразователни институции. На концерта на Теодора Тодорова (15 май, Изложбени зали) присъстваха преподавателите по акордеон в НУИ „П. Пипков” гр. Плевен и доц. д-р Добромир Митев от НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София. В духа на тази тенденция е и творческото сътрудничество между самите абсолвенти и приобщаването на техни колеги от други випуски, както и на самите преподаватели. Заедно с Теодора Тодорова на сцената беше абсолвентът Деян Цонев и нейната преподавателка гл. ас. д-р Вася Мандикова. Към клавирния рецитал на Деян Цонев (23 май, Изложбени зали) Теодора се присъедини като камерен партньор и водещ, а студентката Славена Кацарова участва със солово изпълнение и в клавирно дуо. В концерта на Виктория Георгиева „Букет от емоции“ (25 май, Камерна зала на МДТ "Константин Кисимов") се включиха студенти от бакалавърската и магистърската степен, както и колеги от Музикално-драматичния театър.

Освен традиционната форма на самостоятелни концерти, абсолвентските изяви все по-често придобиват характер на разгърнати спектакли с участието на голям брой изпълнители. Соловата изява на Добрин Пелтеков (19 май, Изложбени зали) беше част от концерта на духовия оркестър с участието на ученици от СУ „Емилиян Станев” и студенти от специалност ПОМ под диригентството на докторант Йордан Цветанов.

В това отношение кулминация вписа музикално-танцовият спектакъл „Добруджа по жътва”, подготвен от Вилиян Радев с участието на Ансамбъл ”Луди млади” и Танцова формация „Темпо” гр. Нови пазар, Хор за обработен фолклор „Росна китка”, село Ветрино и Народен оркестър от студенти в специалност „Педагогика на обучението по музика”. За спектакъла Вилиян Радев създава 13 авторски творби, в които вплита мотиви от автентични мелодии, изпълнявани от неговия дядо Ради Гинов. Един истински празник на фолклорната музика, който чрез трудовия обичай жътва търси автентичния смисъл на традиционната обредност.

Забележително е жанровото и стиловото разнообразие в репертоара на бъдещите музикални педагози. От „жанровата музика“ за акордеон (Теодора Тодорова), през шедьоврите на Бетовен, Шопен, Брамс, Рахманинов (във виртуозното изпълнение на Деян Цонев) и през вокалната музика „от Перголези до Панчо Владигеров“ и Гершуин, по думите на Цонка Върбанова (29 май, Изложбени зали), до вплитането на поп, джаз, фолклор и модерни танци (Виктория Георгиева). В този дух ще бъде и предстоящият концерт на „Гласът на България“ Стелияна Христова.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ